Save the Raptors

Новини

Нови гнезда на царски орли открити в Югоизточна България
23.04.2015

Три нови гнезда на царски орли бяха установени в Югоизточна България при теренни и мониторингови дейности на БДЗП. Една от новозаселилите се двойки е заела изкуствено гнездо, поставено от екип на БДЗП. Информацията за новата двойка е получена от колегите ни от „Зелени Балкани“, които първи регистрираха новата двойка.

И двете птици са в преходно оперение - мъжката в трето, а женската в четвърто. Интересен факт е, че от 2007 г. не е имало нови двойки в Сакар планина, където е основното ядро на популацията на царския орел.  Другите две новоустановени гнезда се намират в Дервентските възвишения и долината на р. Тунджа.

И тази година БДЗП организира охрана на най-застрашените гнезда на царски орли с помощта на местни доброволци. Това помага за намаляване на човешкото безпокойство по време на размножителния сезон, което е доказало ефекта си през годините и води до увеличение на броя на успешно излетелите от гнездата малки с около 30%. От април 2015 г. БДЗП стартира охраната на 4 застрашени гнезда на царски орли, които организацията и традиционно охранява с помощта на доброволци.http://www.lifeforsafegrid.bg/

Дейностите по охрана и мониторинг на царския орел за извършват с подкрепата на Фондация Whitley и в рамките на проекта „Живот за царския орел“ (LIFE12 NAT/BG/000572), изпълняван от EVN България Електроразпределение в партньорство с БДЗП. Проектът се финансира от Програма LIFE+ на ЕС.

Нови гнезда на царски орли открити в Югоизточна България
Гнездо с царски орли, снимка: Ники Петков