Save the Raptors

Новини

„За да има египетски лешояди“ – кампания за набиране на средства
25.06.2014

Най-бързо изчезващата хищна птица в Европа – египетският лешояд се нуждае от вашата помощ! Той има нужда от Пазители, които да му помогнат да се завърне. Които да бдят над него в критичния и изпълнен с опасности период на отглеждане на малките.

Вие можете да помогнете!

Подкрепете ни, като дарите средства за охрана на гнезда на египетски лешояди в дарителската платформа Crowdfunder. В рамките на 28 дни всеки бързо и лесно може да дари средства, като по този начин помогне да се реализира една от най-важните дейности по опазването на световно застрашения вид – охраната на гнездата му.

Охраната на гнезда минимизира риска от безпокойство и бракониерство, които са рискови фактори в периода на мътене. След като малките са вече излюпени, наблюдаваме гнездата, за да предотвратим случайно падане от гнездото или неуспешен първи полет. Предвидените по LIFE+ проекта „Помощ за египетския лешояд“ средства са само за първите две години от проекта, а от 2014 г. тази дейност ще бъдe финансирана от дарения.
 
През 2012 и 2013 г., благодарение на охраната на гнезда бяха спасени 4 малки след неуспешен първи полет. Това е около 10 % от българската популация на египетския лешояд, която през 2012 г. е 29 двойки, а през 2013 наброява едва 26 двойки.

Целта ни е да покрием възможно най-голям брой гнезда, така че да осигурим безпрепятственото излитане на възможно най-голям брой млади египетски лешояди.

Вашата подкрепа е изключително необходима за набирането на средства за опазването на египетския лешояд. Средствата ще бъдат използвани за охрана на гнезда на египетски лешояди в най-критичния период преди първия полет на малките – юли-август. В охраната ще се включат доброволци, а средствата ще бъдат използвани да поемем пътните и дневните им разходи.

Необходимата сума е 3300 паунда.

Може да видите проекта за набиране на средства и да направите своето дарение тук.

В замяна на всяко дарение (в зависимост от сумата) дарителят получава благодарствено писмо, стикер с египетски лешояд, значка с египетски лешояд, голяма снимка на световно застрашения вид, книжка с приказка, посветена на птицата или възможност да даде име на някое от лешоядчетата, чиито гнезда охраняваме.

„За да има египетски лешояди“ – кампания за набиране на средства
снимка: Светослав Спасов