Save the Raptors

Новини

Две царски орлета спасени след падане на гнездото от буря
10.06.2014

И тази година летните бури  създадоха главоболия на царските орли. Вятърът в околностите на защитена зона „Каменски баир“ беше толкова силен, че едно от гнездата на редките птици, се наклони опасно. В него бяха три малки орлета, което е голяма рядкост, тъй като царските орли обикновено снасят по едно или две яйца. Най-малкото пиле не успя да се справи с наклона на гнездото и падна на земята.

Благодарение на всеотдайния доброволец на БДЗП Валентин Велев, който охранява гнездото през целия размножителен сезон, когато опасностите за малките са най-много, бебето орле беше спасено. Той прибира бебето на безопасно място и се свърза с експертите на БДЗП.

На следващата сутрин бе сформиран спешен екип, който посети гнездото. Оказа се, че силния вятър през нощта е счупил нови клони от дървото и цялото гнездо се е свлякло на земята. Най-голямото орле е  намерено буквално под дървото, но третото изтърсаче бе изчезнало без следа и продължителното търсене не даде резултат.

Екипът на БДЗП взе решение да построи ново гнездо на същото дърво, но на по-стабилно място. Седем часа по-късно, въпреки дъжда и вятъра, новият дом на орлите бе готов и двете спасени малки бяха качени в него заедно с подкрепления от чисто месо.

Целият процес по изграждането на новото гнездо бе внимателно проследен от разтревожените родители орли, които не спряха да кръжат над гнездото, докато течаха ремонтните дейности. След като сагата приключи, родителите се завърнаха в новият си по-сигурен дом и се заеха с грижите за малките си.

Този случай е пример за важната роля на охранителите на гнезда. Спасяването на млади царски орли и даването на втори шанс в началото на живота им има голямо значение за опазването на популацията на този световно застрашен вид.
 

 

Две царски орлета спасени след падане на гнездото от буря
Орлетата в гнездото, снимка: Николай Терзиев
Две царски орлета спасени след падане на гнездото от буря
Спасителната акция, снимка: Доброслав Иванов
Две царски орлета спасени след падане на гнездото от буря
Едно от спасените орлета, снимка: Николай Терзиев