Save the Raptors

Новини

Стойчо Стойчев от БДЗП спечели престижната международна награда Уитли за опазването на царския орел у нас
09.05.2014

Нейно Кралско височество принцеса Анна връчи вчера Наградата Уитли – престижно международно отличие за принос в опазването на природата. Наградата бе присъдена на Стойчо Стойчев от Българското дружество за защита на птиците за неговата работа по опазване на царския орел и неговите местообитания в Югоизточна България. Специалната церемония се състоя в Кралското географско дружество в Лондон.

 

Стойчо Стойчев е един от осемте призьори от цял свят с най-голям принос за опазване на природата, които ще си разделят парична награда от 280,000 британски паунда, предоставени от Фонда за природата на Уитли (Whitley Fund for Nature) и Fondation Segré. 39-годишният Стойчо е директор по природозащитата в Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и е лидер в създаването на стратегия за опазването на последните останали в диво състояние царски орли в Българи.

 

Благодарение на неговата работа и на екипа от колеги, популацията на царския орел у нас се удвои в последните 10 г. до 25 размножаващи се двойки. Многобройните природозащитни мерки включват сателитно проследяване на млади орли с цел набиране на повече информация за миграцията им, гнездовите територии и навиците на птиците; охрана на най-застрашените гнезда; изграждане на изкуствени гнезда и много работа с местните хора, за изграждане на чувство на гордост и припознаване на този вид птица като емблематичен и важен за хората от региона. Последователните усилия на Стойчо и екипа му доведоха и до успешно партньорство с електроразпределителни компании в България, които отделиха средства за обезопасяване на много километри от тяхната мрежа, за да спрат токовите удари при кацане, които причиняват смъртта на много орли и други едри птици.

 

Опазването на царския орел продължава да бъде пример за успех в природозащитата, но има и важни политически измерения. Въпреки, че местообитанията на царския орел са формално защитени, тъй като са част от европейската мрежа Натура 2000, приемането на България в ЕС създаде нови и неочаквани заплахи за орлите, тъй като земеделските субсидии стимулираха повсеместно разораване на пасищата, които са основно местообитание за царския орел и лалугерите, с които той се храни. За да разреши този проблем, екипът на БДЗП създаде програма, която позволи на фермерите да получават агроекологични субсидии, ако управляват земите си така, че да опазват орела и лалугера.

 

Сър Дейвид Атъмбъроу, Почетен председател на Фонда за природата Уитли, коментира: “Носителите на наградата Уитли са успешни, защото те не стоят и не оценяват проблемите отстрани, а действат! Те са специалисти в опазването на природата, за разлика от нас и знаят какво трябва да се направи и по-важното – как да го превърнат от думи в реалност.”

 

Останалите победители в наградите на Уитли за тази година са:  

 

  • Шивани Бала от организацията Warrior Watch, работеща за създаването на възможности за съвместно съществуване на хората и лъвовете в Северна Кения.
  • Тес Гатан-Балбас – работеща от името на местна организация за спасяване на най-редкия вид крокодил във Филипините.
  • Моника Гонзалез – Местна група за опазване на чадъровидната птица и изчезващото й местообитание в Еквадор.
  • Мелвин Гумал – занимаващ се с опазването на човекоподобните маймуни в Борнео, работи за опазването на орангутаните в Малайзия.
  • Паула Кахубму – от организацията Hands off our elephants. Работи за намаляване на бракониерството на слонова кост в Кения.
  • Фитри Пакидинг – Обединява общностите, живеещи по западния бряг на Папуа, Индонезия, в опазването на голямата тихоокеанска костенурка.
  • Луис Торес – Създател на национално движение за опазване на удивителната растителност на Куба.

Нейно кралско височество принцеса Анна връчи също и специална награда, предоставена от Приятелите от Шотландия на Фонда за природата на Уитли, Златната награда Уитли на стойност 50 000 британски паунда отиде при Джейн Винър, който вече е печелил наградата Уитли и в последствие е постигнал огромни резултати в опазването на крайбрежните екосистеми в Хаити и е създал първите за страната Морски защитени територии. Носителят на тази специална награда беше и част от журито, което избра тазгодишните победители. Той ще помага и като ментор на настоящите осем победители в бъдещата им работа.

 

Едуард Уитли, основател на Фонда за природата на Уитли коментира: „Ние осъзнаваме, че опазването на дивите животни и растения и на техните местообитания в развиващите се страни не може да бъде успешно без участието на местните общности. Всяка година аз съм поласкан да се срещна с носителите на наградата Уитли. Въпреки че всички те имат големи трудности и предизвикателства в техните страни, тези хора са отдадени с голяма страст на опазването на света край нас и работят с местните хора за постигане на дългосрочни резултати. Наградата Уитли отличава именно тези лидери за техните изтъкнати постижения и ознаменува техните усилия да живеем в един по-добър свят, както за хората, така и за дивите обитатели на планетата“.

 

Вижте повече за наградата Уитли

Стойчо Стойчев от БДЗП спечели престижната международна награда Уитли за опазването на царския орел у нас
Стойчо Стойчев получава наградата Уитли от Нейно Височество Принцеса Анна